Питейната вода – митове и истини

Общоприетото мнение е че страната ни е сред най-богатите на минерални извори и е достатъчно да редуваме минералнита с изворна и чешмяна и с това спокойно приключва грижата ни за здравето. Но дали е така – всяка минерална вода ли е полезна, както ни убеждават маркетинговите стратегии на различните фирми или както често се случва маркетинг и истина са две различни неща. Това до което аз успях да се добера изчитайки доста материали е малко по-различно... Оказва се, че що се отнася до полезноста на минералните води рекламата води до обратното - дезинформация породена от интереси и нямаща нищо общо с грижата за здравето ни... Какво се случва всъщност - медицинската гилдия не оборва, а приглася на маркетинговата стратегия от чист интерес, едва ли не с мълчаливо съгласие и идеята повече хора със здравословни проблеми – повече работа...

Без да навлизам в темата за световната конспирация, струва ми се че това е по-скоро интелектуална манипулация, тоест не ни карат насила, просто по-малко мислещите се подават на нереални внушения и се предоверяват на пропагандата и течението(един вид така правят всички) като живеят безразсъдно. Тук е истината за сланината и ракията, която казана в чиста форма звучеше идиотско, макар и истина, защото в крайна сметка болните след 40годишна възраст спонсорират медиците и фармацевтите до края на живота си. На практика ни манипулират доброволно да се наливаме  с минерални води, които са чужди за човешкият организъм с тежки откъм минерали и състав, които товарят излишно организма. 

Ако спортуваме активно, или е лятото, когато с потта отделяме много вода, ако извършваме физическа работа на открито - тогава да. Но факт е, че е по-добре при възможност водата да се набавя чрез плодове(и зеленчуци), които така или иначе представляват 90% вода с бонус естествени витамини. Дори и водата да е подходяща, прекомерната и употреба води до претоварване на бъбреците и изхвърляне на полезни минерали, соли и електролити. Пийте толкова колкото ви се пие, не в повече, слушайте си тялото, то ви говори, трябва само да научите езика!

Според статистиката 12,8 процента от хората у нас има хронично бъбречно заболяване. Тази честота е по-висока от средната в световен мащаб(около десет на сто) и почти двойна, спрямо най-ниската в ЕС - 6,8 процента в Португалия..., не е ли парадокс, при условие, че сме най-богата на минерални извори в Европа(над 225 извора)?!?!?! Основната причина е употребата на неподходящата вода. В голяма част от страната ни има т.н. твърда питейна вода, а алтернативата е тежката минерална в магазинната мрежа. В моналото не е било така, хората са знаели от опит кои води, от кои извори, кладенци и чешми са добри за здравето, знания трупани векове и изгубени в съвременния дезинформационен хаос. 

Водата е полезна (по-правилното е жизнено необходима), но не и силно минералната. Общата  минерализация трябва да бъде колкото се може по-ниска - 100mg/l., съдържанието на флуоридът под 1,5, натрия под 20mg/l, олово под 0.01mg/l, калция под 150mg/l, магнезия под 80mg/l.  С толкова много флуорид и натрий в минералните води, с такава излишна минерализация, следват проблеми не само за бъбреците, но и за костите и съдовете. Разликата е, че резултатът се проявява много по-бавно, като тровенето със сол (натрий), алкохол (спирт) или месо (холестерол), а не веднага като отравянето с гъби. 
Най-опасно във водата е съдържанието на флуорид! Въпреки твърденията на стоматолозите, че той заздравява зъбите и пречи на образуването на кариес, флуоридът е опасен за тялото химичен елемент. Зъбите се рушат от стрес и нерви, генетични заложби не толкова от липсата на елементи, особено вредни като флуорида.

Флуоридът до определена концентрация (1.5mg/l) е полезен за кости и зъби, той се набавя с водата, докато в храната реално няма. Разликата е че той е необходим в малки количества през бременността и първите 5-7 години докато човек расте. После от него няма кой знае какъв смисъл. Излишъкът му всъщност е много е вреден за зъби и кости, които стават чупливи, пример за вредата му са жълто-кафявите и болни зъби на жителите на Бургаският регион, които имат питейна вода със съдържание на флуорид над 8mg/l, а накъде даже до 26mg/l. Излишъкът от флуорид е проблем на българските питейни и минерални води. Според някои псевдо-патриоти(патриотари) в чужбина не са осведомени и затова не искат да купуват "чудесната" ни вода - просто хората си имат стандарти и здравна култура. Хисар, Девин и Велинград са точно такива флуоридни води, които само ние си мислим, че са полезни за честа употреба, нещо което на бутилиращите компании им е забранено да изписват на етикетите си, но все пак го правят

Липсата на флуорид във водите в цивилизованият свят е наложил практиката да се добавя в пастите за зъби. Но за силно флуоридна откъм води България, да се ползват и флуоридни пасти за зъби е безсмислено и води до постепенно отравяне на организма. Скъпите и съответно качествени пасти за зъби са без флуорид. Преди време Българския зъболекарски съюз се опита да наложи изискване да се флуорира питейната вода в България, но Министерството на здравеопазването се възпротиви. Тук здравия разум надделява..., освен липсата на средства!

"Според мнение на Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) публикувано на 16.03.2005 г, се казва, че флуоридът не е под физиологичния контрол на организма, т.е. не се контролира от биологичните системи. Щом е неконтролируем, флуоридът би могъл да се натрупва в костите на организма и да повлияе негативно поради токсичността си в по-високи концентрации. Според клиничната токсикология, консумирането на води с повишена концентрация на флуориди, може да доведе до необясними за потребителя симптоми – виене на свят, гадене, главоболие, декалциране на костите, т.е. повишаване на вероятността от счупвания на кости и др. Всички тези симптоми показват хронично отравяне с флуор. Съществуват сериозни данни за канцерогенността на хроничното излагане на повишени концентрации на флуориди." - точка!

Натрият във водата трябва да е със стойност под 40mg/l, излишъкът води до задържане на вода, подуване, повишаване на кръвното налягане. Особено опасна е силно натриевата вода за хора с наднормено тегло, високо кръвно, проблеми с бъбреците. Натрий набавяме достатъчно на каквато и диета да сме, така че маркетингова истерия отново внушава липси, каквито реално нямаме.

Цяло чудо е, че не са пуснали за продажба бутилирана вода за пиене от Сепарева и Павел баня(втората от които освен негодните питейни покатели има и слаба радиоактивност)...

 

Видове вода:

  • Минерална (силно-, средно- и слабо- минерална). Добива се от дълбоко. Стара вода с много отложени в нея минерали през хилядолетията. Бива от студени и от топли находища;
  • Изворна вода. Млада вода с малко минерали. Добива се от малка дълбочина, основно от планинските райони;
  • Трапезна вода. Пречистена чрез химия (хлор) или модерни нехимични методи като обратна осмоза и UV лъчи вода за всекидневна употреба. Често не е от фиксиран източник и параметрите и могат да варират;
  • Водопроводна вода, която се нарича и питейна. В много райони в страната е пренаситена с флуорид, микроорганизми, метали, нитрати, излишно минерално съдържание. За добри водопроводни води се считат тези в гр. Видин и в някои квартали на гр. София;
  • Дестилирана вода - става за прочистване на организма, макар че много хора я отричат.

За всекидневна употреба стават изворните и трапезните води. По-рядко могат да се ползват слабо минералните води. Силно минерални води се пият само, ако сте болен и болестта ви се редуцира от техните минерали. Излишната употреба на силно минерална вода води до сериозно здравословни проблеми с бъбреците, зъбите, костите и артериите.
Дестилираната вода е спорна дали трябва да се ползва или не. Тя е мощен детоксикатор, особено при ден за прочистване(гладуване). Медиците твърдят, че деминерализиранта дестилирана вода лишавала тялото от така необходимия калий и са прави, но калий в обилни количества може да се набави от плодовете - стафиди, ябълки и др.

Водата е основният детоксикатор на тялото, главният градивен елемент, ключовият регулатор на pH на кръвта и тялото ни като цяло, и тя чрез своята алкалност гаси киселинноста на храните които ядем - месо, млечни продукти, кафе, бира, вино, лекарства, захар, шоколади, бяло брашно и други. Има и води с ниско pH, които не вършат работа като гасител на киселинността и в резултат следва артрит, костни заболявания, подагра, рак и над 90% от всички болести, дължащи се на нарушен алкално-киселинен баланс.
Водата трябва да има pH над 7.0, тоест над това в човешкото тяло. Някои минерални води достигат почти до 10, с цената на много алкални минерали, а ако употребяваме достатъчно листни зеленчуци и плодове няма нужда от чак толкова алкална вода - достатъчна е тази с pH 7.5-8.0. 

 
Водопроводната (чешмяната) вода 

Звучи несериозно на пръв поглед твърдението, че чешмяната вода е по-добра за организма от бутилираната. Но в това абсурдно твърдение има много истина.
В София, а и в други градове с меки водоизточници, чешмяната вода, ако е добре пречистена е за предпочитане пред тежките минерални води, макар че понякога е по-скоро е вредна здравето ни.Поради нашата икономическа изостаналост, липса на качестрвен контрол, финансови възможности и контролни органи питейната вода в много региони е откровено вредна, а в някои големи градове като Шумен, Търговище и Сливен дори няма пречиствателни станции! На други места където има пречистване, то е с възможно най-древния метод с използване на хлор. Не, че това е неефективно, но има остатъчни продукти, а при недай си Боже хлорна авария следва масово отравяне и затова тези станции се пазят с полиция и тежко въоръжена охрана. В развитите страни се ползват по-модерни химични методи за пречистване като озониране(с озон вместо хлор)обратната осмоза и UV филтрацията. Основни замърсители на питейната вода са тежките метали (основно манган, олово, мед, хром, алуминий, арсен и др.) основно от остарявала водопроводна мрежа, която в София се подменя повече от 15г., както и в някой големи градове, но в останалите не достигат средства... Освен това замърсителите могат да идват и от състава на водоизточника, както и от земеделието(пестициди и нитрати) - тези райони логично имат замърсени с нитрати води - Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Бургас, Добрич, Хасково, Враца..., В европейските страни където се наблючдава такова замърсяване като Холандия водата в различните сезони има различни показатели, доказано е че канцерогени, мутагени и/или свързани с хормонални смущения. Други причинители са микроорганизми - това е бактериална, излишно "жива вода" - Силистра, Кюстендил, Монтана, Бургас, Търговище и др.;, лкакто и излишък от минерали и химия като флуоридът в Бургаско и т.н.

Каква вода ни трябва за всеки ден? 

  • Лека (откъм минерали) изворна вода е най-добре. 
  • Пречистена чрез обратна осмоза и UV трапезна вода. 
  • Дестилираната вода, според някои е един вид мъртва вода, макар че това е един от добрите начини да прочистим организма от излишни токсини, минерали, соли и всякакви натрупани излишъци.
  • Слабо минерална вода - при липси на минерали в организма.

Жива вода според водещия здравословен и модерен начин на живот човек е алкалната вода с pH със стойности между 7 и 10, живите води са йонизираните такива, които имат отрицателен редокс потенциал. Такива естествени води има на няколко места в света: в Пакистан, Китай, Азербаджан, Андите - на които хората живеят дълго и са в отлично здраве. Водата с отрицателен редокс потенциал разтоварва организма от необходимостта да я йонизира, влагайки в това много енергия.
Точно живата вода неутрализира най-добре свободните радикали. Изворната вода комбинира две тези теории - тази на високото pH и другата за пренасяне на енергията от планински извор в тялото. Стойностите на редокс потенциала в продаваните води вероятно е някаква тайна, защото не се обявява на етикета.

На пазара има модерни уреди за жива вода - електроактиватор + йонизатор + алкализатор с регулируеми параметри, които обаче имат доста висока цена. 

                                                      ionizers 059

Ориентир са капачките - тъмно сините обикновено са тежки минерални води, светло-сините са по-леки, розовите са изворни. Червената на Княжево показва добри показатели за ниска минерализация и малко флуорид, само натрият е в повече, така че Княжево е една чудесен избор, заедно с Горна Баня. От друга страна розовите капачки не са само за бебета, а точно тези води са най-леки, полезни, с най-ниска минерализация (около 50mg/l) и почти без флуорид.

На съдържанието на етикетите са обявени реални стойности, според които може да изберете добра вода, стига разбира се да имате доверие на бутилиращите компании.

Фактите:

 - Минерална вода ХисаряДоста флуорид (5.0mg/l, над 3 пъти надвишава норматива), обща минерализация 259mg/l (почти 3 пъти повече от нормата), натрий 61mg/l (3 пъти повече от нормата). Добро pH 9.0...

 - Минерална вода Велинград. Доста флуорид (4.5mg/l, три пъти над нормата), обща минерализация 195mg/l(двойно над нормата), натрий 51.58mg/l (над нормата). Добро pH със стойност 9.2. Сравнително умерена, но все пак не става за всекидневна употреба.

 - Минерална вода Княжево. Флуорид едва 0.2mg/l, обща минерализация 133mg/l, натрий 26.2mg/l . Добро pH 9.53. Много добра вода, подходяща дори за честа употреба.

 - Минерална вода Горна Баня. Флуорид едва 0.23mg/l, обща минерализация 153mg/l(висока), натрий 39.75mg/l (високо), добро pH със стойност 9.68, става за честа употреба

 - Изворна вода Михалково. Флуорид <0.1mg/l, обща минерализация 72mg/l, натрий 2.8mg/l, pH 7.2. Ниски минерални показатели - чудесен избор за всекидневна употреба.

 - Изворна вода Девин. Минимално количество флуорид <0.1mg/l, обща минерализация 82mg/l, натрий 6.2mg/l, pH 7.8. Перфектни показатели, най-вече pH - за всекидневна употреба.

 - Изворна вода Балдаран.  Флуорид по-малко от 0.1mg/l, обща минерализация 90mg/l, натрий 5.72mg/l, pH 7.68. Това е "изборът на Григор Димитров" от популярната реклама и е чудесно елитен спортист да рекламира нещо стойностно, а не натурални сокове, вафли и други боклуци.

 - Изворна вода Бачково. Флуорид <0.47mg/l, обща минерализация 72mg/l, натрий 20mg/l, pH 7.2, също става за ежедневна употреба.

Хисаря е сред по-силно минералните и не е подходяща за пиене, освен с лечебна цел и то предписана от лекар или истински народен лечител каквито все по-рядко се срещат. Същото важи и за Велинград - не става дори за рядка употреба, заради високото съдържание на флуорид. Всички минерални води са доста натриеви. Княжево е в границите на 20-40mg/l, а изворните и трапезните са далеч под границата което ги прави годни за честа консумация - реално почти нямат флуорид. Най-алкалната вода е Горнобанската и Княжево която е добре и като обща минерализация. 

От това следва, че всички изворни води са идеални - Михалково е рекордьор по минерална мекота, Девин е хубава, която има чудесни параметри, много близко до нея е Балдаран. 

Системи за филтрация в домашни условия

На пазара има чудесни системи за обратна осмоза, най-приемливи от гледна точка цена/качество за вграждане в домашни условия. В крайна сметка излизат по-евтини от каните с филтър който трябва да се сменят на 200л. или на 1-2м., при цена на филтъра от 12-15лв.

20160209 134807                                                                   

Система за обратна осмоза в домашни условия

20150423 08241320150423 082553

Преди и след преминаване през инсталацията за обратна осмоза чешмяната вода е  pH 7.4 и обща минерализация 183mg/l, а след това s pH 9.6 и минерализация 036mg/l. 

Вижте какъв рейтинг има системата в Амазон, цената е доста прилична, въпреки, че има и годишни разходи за поддръжка(комплекта филтри е 30-40лв.). Отдавна се предлага в България, включително и от нас, като цената включва Доставка и Монтаж. Така чешмяната вода от посредствена трапезна става висок клас без да се умъртвява с химическа, термична или лъчиста обработка. Има и недоволни от обратната осмоза, организации и хора, печелещи милиарди от бутилиране на безплатен природен ресурс. Те пускат обилна дезинформация за вредите, пригласят им пишман лекари, стоматолози, диетолози и т.н...

За децата винаги се подбира най-доброто и безопасното без оглед на маркетинг и интереси, щом добро за деца, добро е и за мен. Пък и те не програмирани все още консуматори, не харесват какво да е. Освен това пенсионната система ще се срине, ако водим здравословен бебешки начин на живот. 

 Тестове на бутилирана вода 

20160209 14395920160209 14441120160209 14523320160209 14544520160209 14564020160209 14573120160209 14595820160209 15011420160209 15303820160209 153645

 

Минералана вода Горна Баня - измерена стойност pH 9.7 при обявена стойност точно pH 9.7

Изворната вода Михалково - измерена стойност pH 7.2 при обявена стойност pH 7.2

Изворната вода Ком - измерена стойност pH 9.3 при обявена стойност pH 9.3

Изворна вода Балдаран - измерена стойност pH 7.7 при обявена стойност pH 7.68

Минерална вода Девин - измерена стойност pH 9.4 при обявена стойност pH 9.42

Изворната вода Девин - измерена стойност pH 7.8 при обявена стойност точно pH 7.8

Трапезна вода Савина - измерена стойност pH 6.1(при няколко проби) при обявена стойност pH 7.2 - 7.6 !?!?!? Така става с алкализатора на системата за обратна осмоза като свърши жизнения му цикъл...

Минерална вода Горна баня - измерена стойност pH 9.7, обявена стойност pH 9.67

Минерална вода Евиан - измерена стойност pH 7.2, обявена стойност точно 7.2

Чешмяна вода от кв. Люлин - измерена стойност pH 7.0, достигала е и до pH 7.6о при различни замервания - обявена стойност няма 

Пример за това  как все пак на пазара може да има продукт и със силно завишени стойности е Грузинската минерална вода Borjomi. 

-- 1460926

Флуорид (неясно колко), обща минерализация 5.9g/l (5900mg/l - 60 пъти над нормата!), натрий 1305-1650mg/l (82 пъти над нормата!), pH (необявен, след замерване се оказа 6.4). Май ще се окаже и че филмите за Годзила не са 100% художествена холивудска измислица..., това определено не става за пиене! 

20160218 143234                                                                          

pH на Coca Cola е 2.3, по етикет е 2.5. Това е изключително киселинна напитка.
 
Изводи:
Здравето е най-големия дар който имаме по рождение и ако едно време хората са живеели здравословно и кратко, сега живеем по-дълго, за сметка на това обаче некачествено. Обременени сме от здравословни проблеми, причинени най-често от собствената ни ни глупост и нехайство. Всеки сам решава как да живее и за какво да харчи парите си - било за дрехи, коли, скъпи телефони и прочие парадност и суета, вместо за качествена храна и вода. Дебел, занемарен, преждевременно състарен, затлачен с холестерол, пушещ, пиеш ракия ежедневно с повод и без повод, слушащ чалга, с токсини и камъни в бъбреците, харесваш спорт само по телевизията човек е глупак. Толкова глупав, че няма как да осъзнае написаното тук. Просто защото никога не чете задълбочено нищо по-дълго от 5 реда. Трябва да има и такива, това е естествения подбор в действие... 
Ние сме това което ядем и пием и това стара максима която важи с пълна сила. Резките промени не водят до резки резултати, както много ни се иска, спортните центрове се пълнят с хора след дълги новогодишни, великденски и прочие празници, това е момента в който инструктурите и диетолозите имат най-много работа..., за няколко седмици, след което всичко влиза в нормалния ритъм. Тогава се отказват цигарите, алкохола и др. вредни навици, най-често пак за същото време.
Започнете да се замисляте повече за собственото си здраве, за и ползите и инвестицията от това, и започнете постепенно да променяте живота си в посока качество, не количество. 
От друга страна има и доста хора които го правят, планините са пълни с туристи, виждал и много възрастни хора над 80г. изкачили Мусала, Ботев, Мальовица..., хора със хъс и жажда за живот, позитивни, усмихнати(каквито впрочем са в сички в планината)не постоянни абонати на аптеките, харчейки цялата си пенсия в тях... Познавам и хора които нямат проблеми със стомах, кости, очи, зъби("на 58 години нямам нито един кариес"... както в едноименния филм), а други никога не съм виждал да боледуват, но колко са ?!?!? Такива хора могат да си позволят и да не полагат грижи защото тялото им притежава можни съпротивителни функции, те са мострите на генетичния материал...
Това което е истински полезно са чайовете - те са страхотни напитки директно от българската природа(казвам българската защото съществува една теория според която това от което имаш най-голяма нужда расте расте в твоята географска ширина или дори особено изобилно около дома ти, стига да не живееш в панелен апартамент), заместители на всичко консервирано по рафтовете на магазините, с аромати, вкусови качества и лечебно приложение многократно надвишаващи продуктите на фармацията и най-вече без вредните странични ефекти, с подсладители като пчелен мед и стевия..., няма да продължавам, това е друга тема. 
 
 
Измерванията са направени с  TDS Total dissolved (обща минерализация) и Digital pH meter (pH метър) за битова/аквариумна употреба.