Как да предпазим от запушване каналите в къщи

Веднъжа запушена канализацията малко вероятно е проблема да се реши с препрат, т.к. на всички такива средства(дали за топла или студена вода) съставната част е сода каустик и при реакцията с мазнините(а именно те са причината за натрупвания и постепенно стесняване на отвора в кухнята) в канала се получава сапун... все пак има вероятност с това да решим проблема, но не и за постоянно!

Опитът ми показва че нуждата от механично отпушване е налице и всичко останало е временно решение. Иначе казано тези препарати са предназначени за профилактика, да кажем 3-4 пъти в годината, при това в ТОЧНО предписаните количества, в противен случай неразтворения препарат вместо да помогне ще навреди като кристализира/калцира и сам дозапуши канала, а после при опита да го отпушим ръчно ще си изгорим ръцете(в такъв случай е необходимо да имаме под ръка силна киселина - винен оцет например, за да неутрализираме основата), друг е въпроса че е желателно да се работи с домакински ръкавици! Препарата се ползва ТОЧНО по предписания начин след което обилно отмиваме с вода!!!

Най често причината за запушването са отпадъците които попадат в канализацията, мазнини и остаъци от храна в кухнята, косми и други твърди частици в банята, както и неразлагащи се отпадъци в тоалетната! Можем да вземем вземем мерки и да ограничим това запушване масимално във времето. Много ефективен начин да опазим каналите в кухнята е ползването на мелница(диспозер) особено при дълги трасета до основния щранг - тогава е направо задължителен аксесоар. Иначе редовната профилактика и почистване на сифоните са задължителни, една малка метална решетка за 2лв. поставено върху витлото (на снимката по-долу)би ни спестила много главоболия, т.к. събира всички едри отпадъци след ползването на мивката, ако се налага дори и в банята може да се постави, някой сифони имат такава в самата си конструкция. За банята е необходимо да се почиства сифона(най-вече този на душкабина или вана) от косми и понякога профилактично с вакум помпа(целувка :D) Внимавайте какво хвърляте в тоалетната, особено мокри кърпички – те не се разграждат !!! Кисело зеле, чепки от вино, строителни материали, дамски превръзки..., всякакви такива безумия попаднали в канала биха Ви стрували много сериозни грижи и пари за отстраняването им.

Ще спра до тук т.к. идеята ми беше да не развивам темата в посока 'как да отпушим сами канала' а как да не допуснем да се запуши!

123